Élménybeszámoló Nyomtatás E-mail

Dubrovnik, Cavtat - Horvátország

2006 júniusában az átlagtól kicsit hosszabb útra vállalkoztunk a gyerekekkel; Dél-Dalmáciát választottuk ki célpontul, azon belül is Dubrovnikot és Cavtat-ot. Az 1200 km hosszú út nem is volt olyan vészes, Split-ig autópálya vezet, onnantól pedig ugyan csak autóúton lehet haladni 60 km/ó sebességgel, de a táj oly gyönyörû, és végig a tenger part mellett vezet, úgy hogy nem bántuk meg választásunkat.

A gyerekek miatt nem mertük ugyanis bevállalni a szerbián át vezetõ utat. 2007-ben pedig tudomásom szerint már Dubrovnikig lesz autópálya. Szállásunkat már január elsõ hetében lefoglaltuk, ugyanis hihetetlenül olcsó lévén nagyon észnél kellett lenni.

A Hotel Minceta 3 csillagos középkategóriás szálloda, all inclusive ellátással került 135.000.-ft-ba/hét/2felnõtt +2gyerek. Jól olvastok a számot nem írtam el, annyi rafinéria van a dologban, hogy 14 éves korig teljesen ingyenes, tehát ha csak 2 felnõtt megy akkor is ennyi az ár.

A szálloda egyébként jól felszerelt, saját édesvizû úszó- és gyermek medencével. Tulajdonképpen egész nap korlátlan evés-ivás folyik, egészen éjfélig. Nagyon jól fõznek, látványkonyhájuk is van, aki itt éhezik az magára vessen. Nincs közvetlen tengerpartja a szállodának, kb. 100 m-re van a strand, ami nem távolság. A tenger sekély, de kavicsos feltétlenül ajánlom, hogy a család minden tagja vigyen szörfcipõt (a gumiszandál nem jó), így senkinek nem fog gondot okozni a kavicson mászkálni.

Hotel Minceta

Dubrovnik óvárosához a közlekedést  a helyi autóbusszal javasoljuk, ugyanis autóval parkolni szinte képtelenség. Több buszjárat van, könnyû eligazodni és nem is kerül sokba.
Dubrovnik nem véletlenül a világörökség része, javasoljuk mindenkinek, hogy ne egy napot szánjon a megnézésére, és esti világításban is látni kell.

Belépõ ellenében a várfalon is körbesétálhatunk, ne hagyja ki senki, az élmény felemelõ.

A várfalról:

A város régi kikötõjébõl sok hajókirándulást szerveznek a környezõ szigetekre. Sajnos egy hétbe minden nem fér bele, de egy-két programra szánjuk rá az idõt. Menetrendszerinti hajójárat megy át a közeli Lokrum szigetre, melyen botanikus kert, nudista strand, kaktuszkert, és egy belsõ tavacska található, melyben a föld felszíne alól feljövõ  tengervíz van. A pávák és a teknõsök szabadon mászkálnak, igazi paradicsomban érezheti magát az ember.

Lokrum sziget:

Második hajókirándulásunk az Elafit szigetekre történt, számtalan vállalkozót találunk, akik ezt a kirándulást szervezik, érdemes körbejárni, hogy mi van az árban, pl. ital, ebéd stb. Természetesen ezeket a szigeteket is meg lehet közelíteni menetrendszerinti hajójáratokkal is. Ez egyébként egy egész napos program, ugyanis 3 szigetet járunk be, a Kolocep, Lopud és Sipan szigeteket, mindenhol kikötöttünk, és 1 - 4 óra hosszás szabad program volt.

Kolocep

Ez a sziget fekszik legközelebb Dubrovnikhoz, területe 2,35 km2lakossága 200 fõ. Partja érdekes módon homokos, úgyhogy a dubrovnikiak kedvelt pihenõhelye.

Sipan

Az elafit szigetek közül a legnagyobb és mûemlékekben a leggazdagabb. 17 km-re fekszik Dubrovniktól, területe 16,5 km2

Lopud

A sziget területe 4,63 km2, 1 km hosszú homokos partja van. A kikötõbõl sétány vezet (1,2 km) a sziget túloldalán lévõ festõi szépségû, homokos partú Sunj-öbölhöz. Nyaralásunk második hetét a 20 km-rel délebbre lévõ Cavtatban töltöttük, szintén all inclusive ellátással, Hotelben. Kategóriáját tekintve ez a hotel is 3 csillagos volt, ugyan 100.000.-Ft-tal többe került, mint az elõzõ, de közvetlen tengerpartja volt,  tengerre nézõ szobánk és a naplementéhez elsõ osztályú terasz – tiszta romantika.

Hotel Iberostar Epidaurus:

A hoteltõl 400 m-re volt Cavtat központja, napi esti sétáink célpontja.

Ittlétünk alatt egyetlen hosszabb kirándulást tettünk, amit úgy gondoltunk, ha már ilyen messzire eljöttünk nem maradhat ki: Montenegro és a Kotori öböl. Km-ben mérve ez sem volt nagy távolság, de miután közvetlen tengerparti úton, egymást érõ településeken haladunk keresztül egészen Kotorig, így 40 km/ó átlag sebességnél nem lehet gyorsabban haladni. Viszont látni kell.

A Kotori-öböl és Kotor

Összefoglalva 2 csodálatos hetet töltöttünk Horvátországban. Annak ellenére, hogy június második felében voltunk ragyogó jó idõnk volt, 30 fok feletti hõmérséklet, a tengerben már vígan lehetett fürdeni, és természetesen az elõszezoni ár sem volt utolsó dolog. Az all inclusive ellátás egy fantasztikus találmány, nincs az embernek semmire gondja, talán csak annyi a negatívuma, hogy plusz 4 kilóval tértünk haza. Jó tanácsként azért annyit mondanék, hogy ilyen ellátást csak akkor érdemes választani, ha a hotelnek közvetlen tengerpartja van, és a kirándulások fél napnál többet nem vesznek igénybe. Ugyanis az ember sajnálja elhagyni a szállodát, nehogy valamilyen kajáról lemaradjon. Mindezek tudatában kalandra fel, irány Horvátország.

A www.tengerpartok.hu engedélyével.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Ajánló!


MÉDIAAJÁNLAT

Plitvice.hu!

Oldalainkat 19 vendég böngészi
Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Stumbleupon Google Bookmarks RSS Feed 

   

[+]
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • fresh color
  • warm color
Find us on Facebook