Dubrovnik Nyomtatás

A kanyargós utcácskák, piciny boltok és utcai kávézók Dubrovnik elbûvölõen szép óvárosának jellemzõi. Számos épületet is az UNESCO Világörökség részévé nyilvánítottak, így különleges védettséget élveznek. A város igazából a Dubrovniki Nyári Játékok idején a legizgalmasabb, melyet már 1950 óta minden augusztus 10 – 25. tartanak- amikor is az egész város, templomai és páratlan akusztikájú festõi terei, valamint gyönyörû palotái kulturális színpaddá változnak.

Dubrovnikot a Dubovaèka folyó hosszú és keskeny kanyon- völgyén keresztül érdemes megközelíteni. A páratlanul szelíd vidéken a dubrovniki nemesség számos európai stílusú pazar nyaralót épített a XV. és XVII. század között. A dubrovniki polgárok évszázadokon át szó szerint a Nyugat és Kelet határmezsgyéjén, függetlenül és tehetõsen éltek, – jólétük csúcspontján a természet által nekik ajándékozott bõségben és diplomáciai készségük adta szabadságban építtették nyári rezidenciáikat. Ezek a nyaralók részei a lenyûgözõ tájnak ott a szelíd szárazföld és a békés tenger érintkezésénél és mint ilyenek az alkotó ember a teret tisztelõ hozzáállásának tanúi.

 A dubrovniki régió többi települései is lenyûgözõk: a romantikus Lokrum sziget, és Dubrovniki-megye az Epidárium hamvaiból épült Cavtat; a miniatûr falvacskákkal tarkított Konavle, festõi népviseleteivel és szokásaival; és Dubrovnik még a horvát Adria legdélebbi szárazföldi részéig, az Oštro csúcsig kinyúló Prevlaka is. Ez az egész, nem nagy kiterjedésû terület egy olyan univerzum része volt, melynek a Város volt metropolisza, de amely a Városnak egyben mértéként is szolgált. Dubrovnik úgyszintén a hajózás, a kereskedelem és a környezet „szelídítés” kultúrájának városa azé a kultúráé, amely az Adriai-tenger közepén fekvõ magányos Palagru¾a szigén, Horvátország valóban legdélebbi részén is otthagyta nyomát az évszázadok során.
 Fõbb látnivalók. A falakkal megerõsített városba északnyugaton lehet bejutni, a Pile-kapun keresztül. A két sarokbástya, a Bokar-erõd és a Minèeta-erõd, a 14–15. századból származik. Közöttük található a városkapu, amelyen belépve az Onofrijeva fontana (Onofri kútja) által díszített térre jutunk. A tér két oldalán áll a Szent Klára-kolostor illetve a Ferences-templom és kolostor. A Ferences-rendi kolostor 14. századi kerengõje 120 gazdagon díszített kõ oszloppárt rejt, egykor Napóleon katonái lóistállóként hasznosították, de patika is mûködött a falak között. A közeli Patikamúzeum évszázadokkal ezelõtti belsõ kialakítása lenyûgözi a betérõket, s emellett számos kincset is rejt. Számos elõ-ázsiai, olasz fajansz és holland kerámiaedényeket, gyógyszertartókat, régi recepteket és gyógyszerkönyveket lehet itt megcsodálni. A múzeum két ereklyét is õriz, I. László király karcsontját, illetve a város védõszentje, Szent Balázs lábcsontjának egy darabját. Dubrovnikban található a Balkán-félsziget elsõ zsinagógája is, amely máig épségben maradt. A 15. században épített zsinagóga berendezése a 17. századból való. A keleti városfalnál található a Dominikánus-templom és kolostor, a Szent Miklós-templom, a Szent Balázs-templom, a Nagytanács és a Rektorpalota épületei, a Székesegyház és a Püspöki-palota, majd délnyugat felé sétálva juthatunk a Jezsuita templomhoz és kolostorhoz.

További érdekességek. A Gradac parkhoz, amely a fõpostával átellenben álló bástya felé található, fenyõfás domboldalon keresztül lehet eljutni. A parkból lenyûgözõ a rálátás az erõdítmény bástyáira, s itt szoktak színházi elõadásokat is tartani. Az óváros délkeleti csücskében, a Sv. Ivan-erõdben, láthatjuk az Akvárium és Tengerészeti Múzeum kiállításait, ahol bepillanthatunk a tenger mélyének világába, megismerhetjük a dubrovniki hajózás emlékeit, de külön érdekesség a Duna teljes folyásáról készült 17–18. századi térkép is, amelyen magyar neveket, olvashatunk. A népmûvészet iránt érdeklõdõknek érdemes a Muzej „Rupe”-hez (Népmûvészei Múzeum) ellátogatni, ahol Dubrovnik és környékének hagyományai, egykori tárgyi emlékei ismerhetõk meg igen szép környezetben, egy hangulatos régi épületben. A várossal szemközt kicsiny sziget zöldell. Ez Lokrum. Negyedórás hajókázással lehet és föltétlenül ajánlott odamenni. A gyönyörû szigetet egzotikus arborétum erdõje borítja és kiváló fürdõhelyek vannak.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 
Find us on Facebook