Dubrovnik Nyomtatás E-mail

A kanyargós utcácskák, piciny boltok és utcai kávézók Dubrovnik elbûvölõen szép óvárosának jellemzõi. Számos épületet is az UNESCO Világörökség részévé nyilvánítottak, így különleges védettséget élveznek. A város igazából a Dubrovniki Nyári Játékok idején a legizgalmasabb, melyet már 1950 óta minden augusztus 10 – 25. tartanak- amikor is az egész város, templomai és páratlan akusztikájú festõi terei, valamint gyönyörû palotái kulturális színpaddá változnak.

Dubrovnikot a Dubovaèka folyó hosszú és keskeny kanyon- völgyén keresztül érdemes megközelíteni. A páratlanul szelíd vidéken a dubrovniki nemesség számos európai stílusú pazar nyaralót épített a XV. és XVII. század között. A dubrovniki polgárok évszázadokon át szó szerint a Nyugat és Kelet határmezsgyéjén, függetlenül és tehetõsen éltek, – jólétük csúcspontján a természet által nekik ajándékozott bõségben és diplomáciai készségük adta szabadságban építtették nyári rezidenciáikat. Ezek a nyaralók részei a lenyûgözõ tájnak ott a szelíd szárazföld és a békés tenger érintkezésénél és mint ilyenek az alkotó ember a teret tisztelõ hozzáállásának tanúi.

 A dubrovniki régió többi települései is lenyûgözõk: a romantikus Lokrum sziget, és Dubrovniki-megye az Epidárium hamvaiból épült Cavtat; a miniatûr falvacskákkal tarkított Konavle, festõi népviseleteivel és szokásaival; és Dubrovnik még a horvát Adria legdélebbi szárazföldi részéig, az Oštro csúcsig kinyúló Prevlaka is. Ez az egész, nem nagy kiterjedésû terület egy olyan univerzum része volt, melynek a Város volt metropolisza, de amely a Városnak egyben mértéként is szolgált. Dubrovnik úgyszintén a hajózás, a kereskedelem és a környezet „szelídítés” kultúrájának városa azé a kultúráé, amely az Adriai-tenger közepén fekvõ magányos Palagru¾a szigén, Horvátország valóban legdélebbi részén is otthagyta nyomát az évszázadok során.
 Fõbb látnivalók. A falakkal megerõsített városba északnyugaton lehet bejutni, a Pile-kapun keresztül. A két sarokbástya, a Bokar-erõd és a Minèeta-erõd, a 14–15. századból származik. Közöttük található a városkapu, amelyen belépve az Onofrijeva fontana (Onofri kútja) által díszített térre jutunk. A tér két oldalán áll a Szent Klára-kolostor illetve a Ferences-templom és kolostor. A Ferences-rendi kolostor 14. századi kerengõje 120 gazdagon díszített kõ oszloppárt rejt, egykor Napóleon katonái lóistállóként hasznosították, de patika is mûködött a falak között. A közeli Patikamúzeum évszázadokkal ezelõtti belsõ kialakítása lenyûgözi a betérõket, s emellett számos kincset is rejt. Számos elõ-ázsiai, olasz fajansz és holland kerámiaedényeket, gyógyszertartókat, régi recepteket és gyógyszerkönyveket lehet itt megcsodálni. A múzeum két ereklyét is õriz, I. László király karcsontját, illetve a város védõszentje, Szent Balázs lábcsontjának egy darabját. Dubrovnikban található a Balkán-félsziget elsõ zsinagógája is, amely máig épségben maradt. A 15. században épített zsinagóga berendezése a 17. századból való. A keleti városfalnál található a Dominikánus-templom és kolostor, a Szent Miklós-templom, a Szent Balázs-templom, a Nagytanács és a Rektorpalota épületei, a Székesegyház és a Püspöki-palota, majd délnyugat felé sétálva juthatunk a Jezsuita templomhoz és kolostorhoz.

További érdekességek. A Gradac parkhoz, amely a fõpostával átellenben álló bástya felé található, fenyõfás domboldalon keresztül lehet eljutni. A parkból lenyûgözõ a rálátás az erõdítmény bástyáira, s itt szoktak színházi elõadásokat is tartani. Az óváros délkeleti csücskében, a Sv. Ivan-erõdben, láthatjuk az Akvárium és Tengerészeti Múzeum kiállításait, ahol bepillanthatunk a tenger mélyének világába, megismerhetjük a dubrovniki hajózás emlékeit, de külön érdekesség a Duna teljes folyásáról készült 17–18. századi térkép is, amelyen magyar neveket, olvashatunk. A népmûvészet iránt érdeklõdõknek érdemes a Muzej „Rupe”-hez (Népmûvészei Múzeum) ellátogatni, ahol Dubrovnik és környékének hagyományai, egykori tárgyi emlékei ismerhetõk meg igen szép környezetben, egy hangulatos régi épületben. A várossal szemközt kicsiny sziget zöldell. Ez Lokrum. Negyedórás hajókázással lehet és föltétlenül ajánlott odamenni. A gyönyörû szigetet egzotikus arborétum erdõje borítja és kiváló fürdõhelyek vannak.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Ajánló!


MÉDIAAJÁNLAT

Plitvice.hu!

Oldalainkat 14 vendég böngészi
Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Stumbleupon Google Bookmarks RSS Feed 

   

[+]
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • fresh color
  • warm color
Find us on Facebook